NÁRODNÍ VÝSTAVA HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT ANIMALTECH 2019 BRNO

Na letošní Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně nechyběl ani šampionát plemene Brown Swis, který se konal 14.5.

Na tuto část výstavy jsme se velice těšili, jelikož jedna z našich krav soutěžila v kategorii starší krávy. Nebylo vůbec jednoduché tuto starší dámu odvodit. Byla velice dominantní a tvrdohlavá. Ale povedlo se, tak jsme mohli vyrazit na výstavu do Brna.

Šampionát odstartoval soutěží jalovic, kde se představovaly mladé krásky, které byly velice živé. Svůj temperament ukazovala skoro každá z nich. Jalovice udělaly několik koleček a rozhodčí (Judge) -ing. Hana Roloffová a Rostislav Škrabal měli jasno. Jako první skončila La Vacum Loki ze SZEŠ Lanškroun.

Jako další šly na řadu prvotelky, které se předvedly se vší parádou. Na to už mohl koukat judge Tobias Guggemos, který se při cestě do Brna zdržel v koloně. Jasnou vítězkou pro něj byla Kristýna ze Senagra a.s. a na druhém místě byla Helena z téhož podniku.

Jako poslední se zúčastnily soutěže tolik očekávané starší krávy, kde nechyběla naše kráva Herradura 1. Judge pečlivě vybíral a prohlížel si každou soutěžící krávu, aby vybral tu nejhezčí z nich. Po chvíli pozorování si krávy srovnal do řady a jako vítězku starších krav vybral naší Herraduru 1. Na druhém místě se umístila Zuzana ze Zvánovic, která spolu s naší vítězkou postoupila do velkého finále o šampionku výstavy.

Ve finále se utkaly dvě prvotelky a dvě starší krávy. Finále bylo velice napínavé. Rozhodčí roztleskával diváky, aby navodil tu správnou atmosféru. Kroužil mezi krávami a vybíral krávu s nejhezčím vemenem. Nakonec jeho ruka přistála na naší krávě Herraduře 1. Měla jsem obrovskou radost, ale aby toho nebylo málo, tak poté vybíral šampionku výstavy a tou se opět stala naše kráva Herradura 1. Radost byla opravdu veliká, ta dřina stála za to.


Tímto bych chtěla poděkovat pořadatelům ze hezkou výstavu. Jen doufám, že se do dalších ročníků poučí z chyb, které byly na této výstavě.

Andrea Paličková